Bij Homegrass leveren wij heel verschillende producten. Wij splitsen ons assortiment in 4 verschillende assortimentsgroepen: landscape, landscape budget, sport & spel en trendy grass. Vaak denken mensen dat je bij het aanleggen van kunstgras altijd hetzelfde te werk kan gaan, dit is echter helemaal niet zo. Elk product heeft een verschillende handelswijze. Hier kunt u stapsgewijs meelezen hoe je te werk gaat met onze verschillende producten.
Sports & spel, de naam zegt het al. Dit kunstgras wordt voornamelijk gebruikt voor sportveldjes en speeltuinen. Denk bijvoorbeeld aan hockeyvelden, pannaveldjes, fitnesscentra, maar ook voor in de speeltuin onder het klimrek. Het kunstgras is niet meer weg te denken uit de sportwereld. Het aanleggen van sport & spel kunstgras vergt echter wel een stukje meer ervaring dan het aanleggen van landscape of trendy grass. In sportvelden worden vaak verschillende kleuren gebruikt, belijning en safety-platen voor onder het kunstgras. Wij leggen u stapsgewijs uit hoe de aanleg in zijn werk gaat.
Stap 1: Bij sportvelden of speeltuinen komt het vaak voor dat er safety-platen onder het kunstgras worden geïnstalleerd. Dit wordt gebruikt als valdemping. Bij de aanleg is het vaak zo dat je de begint met het leggen van deze platen. In de meeste gevallen zijn het puzzelstukken. Zorg dat deze puzzelstukken goed in elkaar zitten. Leg vervolgens het gehele oppervlak dicht met de platen. Bij het leggen van deze platen moet je erop letten dat je niet teveel over de onderbouw loopt. Dit kan voor kuilen in de onderbouw zorgen. Als je niet met safety-platen werkt, zorg dan dat je wel altijd gebruikt maakt van drukverdelend doek.
Stap 2: Vaak is het handig om de rol op voorhand vast op maat te snijden. Zo voorkom je dat je met een hele grote rol de tuin in moet. Heb je bijvoorbeeld een rol van 16×4 en je hebt 2 stukken van 8×4 nodig, snij hem dan alvast op maat. Dit scheelt een hoop gewicht en sjouw werk.
Stap 3: Rol het kunstgras in de bak en zorg dat je aan alle kanten 5 centimeter speling hebt. Dit kun je later gebruiken om het kunstgras zorgvuldig in de bak te snijden.
Stap 4: Als je werkt met meerdere stukken kunstgras, dan moet je een mooie naad gaan maken. Als eerste is het hoofdzaak om de maat ‘schoon’ te snijden. Je snijdt het flapje wat naast de poollijn loopt op de onderkant van de mat eraf. Dit doe je op allebei de matten. Vervolgens ga je de matten naar elkaar toetrekken. De ruimte tussen de poollijnen op de onderkant van de mat moet ongeveer hetzelfde zijn als de ruimte tussen de matten die je naar elkaar toetrekt. Dit kun je altijd gebruiken als vuistregel. Leg de naad zorgvuldig dicht, door de vezels van het gras tegelijkertijd in elkaar te laten vallen. Check of je naad mooi is, voordat je begint met het lijmen of het uitsnijden van de belijning.
Stap 5: Snij het kunstgras zorgvuldig in de bak. Het mooiste in om de mat vanaf de onderkant te snijden. Doe je dit niet, dan is het mogelijk dat je de vezels van de mat kapot snijdt, waardoor het lijkt dat er een hap uit je kunstgras is gehaald.
Stap 6: Maak je een sportveld waar belijning in verwerkt moet worden. Zorg dan dat je de naden goed hebt liggen en leg gewicht op alle matten. Zo weet je zeker dat het niet kan gaan schuiven.
Als eerst ga je de maat van de belijning uitzetten met spijkers. Deze zet je op de afmeting van de belijning + de lengte van touw tot de messen uit je duwplaat die je gebruikt voor het uitsnijden van de belijning.
Stap 7: Snij de belijning op de breedte die je nodig hebt. Zorgt dat beide kanten van de belijning schoon zijn.
Stap 8: Snij met je duwplaat rustig langs het touw af. Het is de bedoeling dat je dezelfde rechte lijn aanhoudt als het touw wat je hebt uitgezet. Doordat je met een dubbel mes snijdt, kun je een mooie strook uit de mat snijden op de breedte die nodig is voor de belijning. Het is belangrijk dat je zorgt dat de strook die je eruit haalt altijd ongeveer 2 millimeter groter is dan de lijn die je er vervolgens in gaat leggen, anders past het niet. Meet na het uitsnijden van de belijning nog een keer alles na. Mocht je een fout hebben gemaakt, dan valt het nu nog fatsoenlijk te herstellen. Als alles al verlijmd is, dan wordt dit heel erg lastig om dit nog op een nette manier te doen.
Stap 9: Maak alle spullen gereed om het kunstgras aan elkaar te verlijmen.
Stap 10: Leg de gemaakte naden en stukken belijning aan een kant open, zodat je de lijmband eronder kunt leggen.
Stap 11: Trek de lijmband uit en zorg dat dat dezelfde lengte heeft als de naad of belijning die je gaat verlijmen. Zorg dat er genoeg lijm zit op je lijmband, doormiddel van een lijmplank + lijmbak. Het is heel belangrijk dat er niet te dik gelijmd wordt, doe je dit wel dan kan er lijm door de naad komen, of de vezels komen onder de lijm te zitten. De lijmband moet te alle tijden strak liggen. Check goed of er geen plooien op de lijmband zitten.
Stap 12: Leg de naad netjes en zorgvuldig dicht. De beste manier om dit te doen is: allebei de matten een stukje liften en de vezels tegelijkertijd in elkaar laten vallen. Doe dit stukje voor stukje en neem er de tijd voor. Let op dat de vezels niet in de lijm terecht komen. De lijm is erg moeilijk eraf te krijgen, waardoor je het heel goed blijft zien achteraf.
Stap 13: Zorg dat de belijning op de goede lengte is gesneden. Leg eerst een kant van de belijning erin. Vervolgens kun je de andere kant er ook makkelijk in leggen. Dingetjes waar je op moet letten tijdens het inleggen van belijning is: er zitten geen plooien op de lijn, er zitten geen vezels in de lijm, de lijn wordt altijd met de zelfde vezelrichting als het gras erin gelegd en de vezels van de lijn en het andere gras moeten altijd netjes in elkaar vallen.
Stap 14: Loop de naden en de belijning goed aan met beide voeten. Je drukt de onderkant van de mat hierdoor extra goed in de lijm. Zo weet je zeker dat lijm goed zal pakken.
Stap 15: Je gaat het kwartzand verdelen over het kunstgras oppervlak. Zorg dat er overal genoeg zand ligt. Wij adviseren om dit te doen met een bezandkarretje, hiermee kun je de zandverdeling optimaliseren. Het kan ook met de hand gedaan worden. Bij het bezanden is het belangrijk dat het gras zo droog mogelijk is. Nat kunstgras is erg moeilijk te bezanden
Stap 16: Borstel het zand goed in de mat. Als je gebruik maakt van een borstelmachine, kun je het zand perfect verdelen en goed onder in de mat borstelen. Het kan ook gedaan worden met een harde bezem, echter is het wel lastig om het zand er op deze manier goed in de mat te krijgen.
Ga met het borstelen niet te wild over de belijning heen. Het is tenslotte maar een losse strook die erin ligt als de lijm nog niet is uitgehard