HomeGrass Group
HomeGrass Group

Aanleggen Landscape kunstgras

Advies/stappenplan over het aanleggen van Landscape (budget) kunstgras

Bij HomeGrass leveren wij heel verschillende producten. Wij splitsen ons assortiment in 4 verschillende assortimentsgroepen: Landscape, Landscape budget, Sport en spel en Trendy grass. Vaak denken mensen dat je bij het aanleggen van kunstgras altijd hetzelfde te werk kan gaan, dit is echter helemaal niet zo. Elk product heeft een andere handelswijze. Hier kun je stapsgewijs meelezen hoe je te werk gaat met onze verschillende producten.

Landscape kunstgras wordt over het algemeen vaak gebruikt bij het aanleggen van kunstgras in een tuin. Met dit gras kun je een geweldig nieuw gazon creëren, wat nauwelijks te onderscheiden is van een echt gazon. Wanneer de onderbouw helemaal gereed kun je beginnen met de aanleg van het Landscape kunstgras, maar hij ga je eigenlijk met Landscape kunstgras te werk? Wij leggen het je stapsgewijs uit!

Stap 1: Een harde, vlakke onderbouw is essentieel voor de aanleg van een kunstgrasproject. De onderbouw moet ongeveer 1 centimeter onder bestratingsniveau worden afgevlakt. Zo valt het kunstgras mooi in de bak.

Stap 2: Je rolt het druk verdelend doek uit en snijdt netjes het in de bak waar het kunstgras in moet komen. Het druk verdelend doek zorgt voor de verdeling van de druk die het kunstgras te verduren krijgt, zo krijg je met behulp van het druk verdelend doek minder snel kuilen in je onderbouw. Tip: Maak het druk verdelend doek  nat met een tuinslang. Hiermee voorkom je dat het gaat schuiven bij de installatie van kunstgras.

Stap 3: Vaak is het handig om het oppervlak nog een keer in te meten en de rol op voorhand vast op maat te snijden. Zo voorkom je dat je met een hele grote rol de tuin in moet. Heb je bijvoorbeeld een rol van 16×4 en je hebt 2 stukken van 8×4 nodig, snij hem dan alvast op maat. Dit scheelt een hoop gewicht en sjouw werk.

Stap 4: Rol het kunstgras in de bak en zorg dat je aan alle kanten 5 centimeter speling hebt. Dit kun je later gebruiken om het kunstgras zorgvuldig in de bak te snijden.

Stap 5: Als je werkt met meerdere stukken kunstgras, dan moet je een mooie naad gaan maken. Als eerste is het hoofdzaak om de mat ‘schoon’ te snijden. Je snijdt het flapje wat naast de poollijn loopt op de onderkant van de mat eraf. Dit doe je op allebei de matten. Vervolgens ga je de matten naar elkaar toetrekken. De ruimte tussen de poollijnen op de onderkant van de mat moet ongeveer hetzelfde zijn als de ruimte tussen de matten die je naar elkaar toetrekt. Dit kun je altijd gebruiken als vuistregel. Leg de naad zorgvuldig dicht, door de vezels van het gras tegelijkertijd in elkaar te laten vallen. Check of je naad mooi is, voordat je begint met lijmen.

Stap 6: Als je de matten goed hebt gelegd, zorg dan dat je er wat gewicht op legt (zandzakken). Dit zorgt ervoor dat je matten tijdens het verlijmen niet meer kunnen verschuiven.

Stap 7: Snij het kunstgras zorgvuldig in de bak. Let vooral op dat je niet te veel kunstgrasvezels kapot snijdt. Doet je dit wel, dan zie je dit later heel goed terug. Tip: zorg altijd dat je met een scherp mesje snijdt. Op deze manier snij je op de makkelijkste en mooiste manier.

Stap 8: Leg alle gemaakte naden aan een kant open, zodat je de lijmband eronder kunt leggen.

Stap 9: Maak alle spullen gereed om het kunstgras aan elkaar te verlijmen.

Stap 10: Trek de lijmband uit en zorg dat dat dezelfde lengte heeft als de naad die je gaat verlijmen. Zorg dat er genoeg lijm zit op je lijmband, doormiddel van een lijmplank + lijmbak, of kunstgraskit + lijmkam. Het is heel belangrijk dat er niet te dik gelijmd wordt, doe je dit wel dan kan er lijm door de naad komen, hierdoor kan er lijm op de kunstgras vezels komen. De lijmband moet te alle tijden strak liggen. Check goed of er geen plooien op de lijmband zitten.

Stap 11: Leg de naad netjes en zorgvuldig dicht. De beste manier om dit te doen is: allebei de matten een stukje liften en de vezels tegelijkertijd in elkaar laten vallen. Doe dit stukje voor stukje en neem er de tijd voor. Let op dat de vezels niet in de lijm terecht komen. De lijm is erg moeilijk eraf te krijgen, waardoor je het heel goed blijft zien achteraf. Loop de naad vervolgens goed aan met beide voeten. Je drukt de onderkant van de mat hierdoor extra goed in de lijm. Zo weet je zeker dat lijm goed zal pakken.

Stap 12: Het verankeren van de mat is erg belangrijk. Zo blijft de mat goed op zijn plek liggen bij slechte weersomstandigheden. Bij het verankeren is het belangrijk dat er geen vezels onder de ankers komen te zitten. Haal ze eronder uit, voordat je ze volledig in de grond slaat.

Stap 13: Je gaat het kwartzand verdelen over het kunstgras oppervlak. Zorg dat er overal genoeg zand ligt en dat het optimaal verdeeld is. Het bezanden kan met de hand, of met een bezandkarretje gedaan worden. Bij het bezanden is het belangrijk dat het gras zo droog mogelijk is. Nat kunstgras is erg moeilijk te bezanden.

Stap 14: Borstel het zand goed in de mat. Als je gebruik maakt van een borstelmachine, kun je het zand perfect verdelen en goed onder in de mat borstelen. Het kan ook gedaan worden met een harde bezem.

Bel direct